agendaOpen Monumentendag

In het 2e weekend van september zetten eigenaren van een monument de deuren open voor het publiek. Traditiegetrouw zet ook Monumentenwacht Utrecht zich in om dit nationale even tot een succes te maken. Hierover uiteraard later meer, maar zet de dag nu alvast in uw agenda.

Meer nieuws

Europees Jaar van Cultureel Erfgoed

Heel 2018

2018 is uitgeroepen tot Europees Jaar van Cultureel Erfgoed. In vele landen zijn gedurende het hele jaar activiteiten. 

 

Op www.europeeserfgoedjaar.nl staat meer informatie over de activiteiten.

lees verder...

thema augustus: Landgoederen en buitenplaatsen

augustus 2018

Landgoederen en buitenplaatsen zijn internationale plekken, waar zowel in bouw, interieur, tuinontwerp als in familiebanden Europoese dwarsverbanden en invloeden zichtbaar zijn.

 

Lees meer over de activiteiten in deze maand op www.europeeserfgoedjaar.nl/landgoederen-en-buitenplaatsen/

lees verder...

Ontdek de 12 kerken in t Utrechtse centrum

dinsdag 26 juni tm zaterdag 8 september 2018

Cultuurhistorisch project Kerken Kijken Utrecht toont u van 26 juni t/m 8 september 2018 de culturele rijkdom van de kerkgebouwen in het centrum van Utrecht. Plan uw bezoek aan een of meer kerken via deze site. Onze gidsen staan klaar om u te informeren over de architectuur, bouwgeschiedenis en de kunstschatten die de kerken herbergen.

Vanaf 29 juni tot en met 7 september kunnen muziekliefhebbers bijna iedere week gratis een concert bijwonen in het prachtige decor van één van de Utrechtse binnenstadskerken. De meeste concerten vinden plaats op vrijdagmiddag van 13.30 - 14.15 uur

 

Meer informatie leest u op www.kerkenkijken.nl/

lees verder...

IJzersterke films op historische locties

diverse data tussen 16 augustus augustus en 16 september 2018

Filmtheater ’t Hoogt organiseert in augustus en september In samenwerking met provincie en gemeente Utrecht openluchtfilmvoorstellingen op bijzondere erfgoedlocaties. Veertien speciaal geselecteerde arthouse films zijn op elf prachtige historische locaties te zien, zoals Kasteel Amerongen, Museum Oud Amelisweerd, Paleis Soestdijk en forten van de Hollandse Waterlinie.

 

Meer informatie leest u op www.hoogt.nl/cinemabuiten

lees verder...

Slot Zomerconcerten UKV

maandag 20 augustus 2018

Op deze avond is het slot van de concertreeks. Dit jaar slaat stadsbeiaardier Malgosia Fiebig de handen ineen met de pianisten Jeroen van Veen en Mike del Ferro voor de muziek van Sting & The Police. De playlist wordt begin augustus bekend gemaakt.

Meer informatie leest u op www.klokkenspelvereniging.nl

lees verder...

thema september: Beladen erfgoed

september 2018

Erfgoed is vaak een bron van trots, maar herinnert ook aan de donkere kant van onze geschiedenis. In  Nederland en in de rest van Europa proberen we steeds bewuster een weg te vinden in de omgang met erfgoed, dat ons terug voert naar periode van uitbuiting of oorlog.

 

Meer informatie over de activiteiten van deze maand kunt u vinden op www.europeeserfgoedjaar.nl/beladen-erfgoed/

lees verder...

Grebbeberglinie: Het verhaal van Heinz

zaterdag 1 september tm woensdag 31 oktober

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum presenteert in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed de beladen Duitse periode van deze verdedigingslinie. Tijdens rondleidingen in het omliggende fort en in de expositie krijgt het verhaal van Heinz speciale aandacht. Deze presentatie loopt door in het thema van oktober: opgegraven geschiedenis. Voor kinderen is er een buitenspeurtocht langs de sporen van oorlog (0,50 euro) en ook voor de expositie binnen is een speurblad verkrijgbaar (gratis bij entree). Een stripboek over alle houten soldaten is verkrijgbaar bij de balie.

 

Meer informatie leest u op www.europeeserfgoedjaar.nl

lees verder...

Slot Zuylen: Lichtjesavond

zaterdag 15 september

Het is een mooie traditie geworden: de Lichtjesavond van Slot Zuylen! Wanneer een diepe rust na de dag over de buitenplaats valt, komt een gloeiend bloemenveld wuivend tot leven in de wind. Buiten is alles prachtig verlicht en binnen kunt u zonder gids en op eigen gelegenheid rondkijken en genieten van het huis. Een bezoek aan Slot Zuylen is op zaterdagavond 15 september extra bijzonder!

 

Meer informatie over aanvangstijd en toegangskaarten leest u op www.europeeserfgoedjaar.nl

lees verder...

Interieurplatform over interieurensembles

vrijdag 21 september

Op vrijdag 21 september organiseert de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een platform over interieusensembles. 

Interieurensembles zijn een verzameling van losse en nagelvaste interieuronderdelen die samen één bijzonder geheel vormen. Het is kwetsbaar erfgoed want kleine veranderingen of aantastingen kunnen het al incompleet maken. Anderzijds zijn ensembles vaak ook dynamisch tot stand gekomen: er verdwijnen onderdelen en worden andere elementen toegevoegd. 

Meer informatie lukt u lezen op www.cultureelerfgoed.nl/agenda

lees verder...

thema oktober: Opgegraven geschiedenis

oktober 2018

Onze bodem bevat veel sporen van onze geschiedenis. Daar vinden we voorwerpen, die vertellen over onze herkomst, oude gebruiken en beschavingen. Archeologie laat ons het Europese oorsprongsverhaal zien.

 

Meer informatie over de activiteiten van oktober leest u op www.europeeserfgoedjaar.nl/opgegraven-geschiedenis/

 

 

 

Onze bodem bevat veel sporen van onze geschiedenis. Daar vinden we voorwerpen die vertellen over onze herkomst, oude gebruiken en beschavingen. Archeologie laat ons Europese oorsprongsverhaal zien

lees verder...

Water en monumenten: De impact van wateroverlast op monumenten

donderdag 4 oktober 2018

Meer informatie kunt u te zijner tijd lezen op de website van Nationale Monumenten organisatie www.nationalemonumentenorganisatie.nl.

lees verder...

History in Concert

dinsdag 16 oktober 2018

History in Concert vindt plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis, op 16 oktober 2018 in TivoliVredenburg in Utrecht. In de Grote Zaal van deze centraal gelegen muziektempel zal een divers gezelschap van gevierde muzikanten en bekende ambassadeurs van geschiedenis optreden: onder anderen rapper Akwasi met Zwart Licht, popzanger Blaudzun met Krontjong-muzikanten, zangeres Ellen ten Damme en singer-songwriter Linde Schöne, beiden over opstandige vrouwen in de geschiedenis, en historisch letterkundige en schrijver Herman Pleij met jonge talenten van de Nationale Opera Studio. Samen geven zij op bijzondere en originele wijze inhoud en betekenis aan onze geschiedenis. De avond zal aansluiten bij het thema van de Maand van de Geschiedenis dit jaar, Opstand, en wordt geleid door journalist en televisiepresentator Matthijs van Nieuwkerk. Er is ook een speciale programmering in de foyer van TivoliVredenburg, waar musea en instellingen zichzelf presenteren met diverse activiteiten en presentaties.

 

Meer informatie leest u op www.europeeserfgoedjaar.nl/

lees verder...

Slot Zuylen: Familierondleidingen in de herfstvakantie

dinsdag 23 tot en met donderdag 25 oktober

In de herfstvakantie zijn er extra familierondleidingen op 23, 24 en 25 oktober 2018 ingepland om 11.30 uur en 14.30 uur. Een gids laat kinderen en hun (groot)ouders de vertrekken van het prachtige Slot zien en vertelt daarbij de mooiste verhalen over de adellijke families die eeuwenlang het kasteel bewoonden. Dus kinderen, neem je moeder, vader, opa of oma mee!

 

Lees meer op www.slotzuylen.nl

lees verder...

thema november: Religieus verleden

november 2018

Kerken en kloosters bepalen in Europa in belangrijke mate de identiteit van een dorp of stad. Door de ontkerkelijking verliezen veel van deze gebouwen hun economische basis of hun oorspronkelijke functie en daarom wordt gezocht naar een nieuw gebruik en nieuw publieksbereik.

 

Meer informatie over de activiteiten van deze maand kunt u lezen op www.europeeserfgoedjaar.nl/religieusverleden/

 

lees verder...

Duurzaam energiebeheer en monumenten: nieuwe inzichten en slimme oplossingen

donderdag 29 november 2018

Meer informatie kunt u te zijner tijd lezen op de website van Nationale Monumenten organisatie www.nationalemonumentenorganisatie.nl.

lees verder...

thema december: Grenzeloos erfgoed

december 2018

Cultureel erfgoed is ingebed in regio's, die nationale landsgrenzen vaak overschrijden. Bij uitstek in de grensregio's wordt kunstmatigheid van nationale verschillen duidelijk. Nieuwe generaties trekken zich van de landsgrenzen steeds minder aan en ontlenen identiteit aan Europa, ondanks en dankzij de culturele diversiteit in Europa.

 

Meer informatie over de activiteiten van deze maand, leest u op www.europeeserfgoedjaar.nl/grenzeloos-erfgoed/

 

lees verder...

Slot Zuylen: Eindejaarsrondleidingen

vrijdag 28 tm zondag 30 december 2018

Het huis is op deze dagen van onder tot boven feestelijk aangekleed. Van de grote kerstboom in de sfeervolle Gobelinzaal tot de vele lichtjes die het Slot en de tuin sieren. De gids vertelt tijdens de rondleiding het verhaal van de kerstviering in het Slot met de daarbij horende eeuwenoude familietradities.

 

Meer informatie leest u op www.slotzuylen.nl/agenda/2018/eindejaarsrondleidingen/

lees verder...

Nationale Molendag

Zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019

In het weekend van Hemelvaart wordt de Nationale Molendag gehouden. 

 

Meer informatie leest u op www.molens.nl

lees verder...

Dag van het Kasteel

Maandag 11 juni 2019

Op 2e Pinksterdag is de Dag van het Kasteel. Meer leest op www.dagvanhetkasteel.nl

lees verder...