nieuwsVrijdag 20 maart: Erfgoed & Ambacht Event

Op vrijdag 20 maart vindt het Erfgoed & Ambacht Event plaats in de Janskerk te Utrecht. Het event biedt u de gelegenheid om direct in contact te komen met specialisten die u als monumenteigenaar beslist zou moeten kennen. Naast diverse lezingen over erfgoed, restauratie en inrichting van een historisch pand of monumentale villa, maakt u kennis met ambachtelijke bedrijven en erfgoedprofessionals die u adviseren en helpen bij de aanpak van uw restauratie-of interieurproject.

Meer informatie leest u hier en op www.erfgoedambacht.nl. Daar kunt u ook de tickets bestellen. 

 

U bent van harte welkom!

Vrijdag 20 maart 2020 tussen 11.00 en 18.00 uur

Janskerk Utrecht, Janskerkhof 26, 3512 BN Utrecht

 

 

Meer nieuws

Klimaatverandering, grote zorgen bij kastelen, buitenplaatsen en landgoederen

10 september 2019

Het klimaat verandert. Steeds vaker krijgen we te maken met weersextremen zoals late nachtvorsten, langere droogteperiodes, uitzonderlijke hittegolven, hevige stormen of excessieve regenbuien. Veel eigenaren van kastelen & buitenplaatsen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de klimaatomstandigheden voor hun monumentale tuinen en parken. Hiermee hangt de vraag naar klimaatbestendige oplossingen nauw samen. Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) – waarin ruim 180 kastelen & historische buitenplaatsen vertegenwoordigd zijn – verrichtte een landelijk onderzoek naar de effecten van de klimaatveranderingen op deze erfgoederen.

 

De belangrijkste uitkomsten zijn te lezen op www.skbl.nl/klimaatverandering-grote-zorgen-bij-kbl/

 

 

 

 

 

lees verder...

Metaal Kathedraal in Utrecht: geloof, vertrouwen en heel hard werken

9 september 2019

Abel Tattje is trots op wat er in en rond ‘zijn’ kerk groeit en bloeit. Hoewel de kerkelijke functie van het gemeentelijk monument uit 1857 al sinds 1939 geen rol meer speelt, is er nog steeds sprake van een enthousiast geloof: in het gebouw en haar mogelijkheden en in het vermogen van de natuur om oplossingen te bieden voor grote problemen.

Metaal Kathedraal staat aan de rand van de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. De kerk werd gebouwd in 1857. Maar in 1939 raakte de kerk buiten gebruik. Zijspanbouwer Jan Bon zag mogelijkheden voor een herbestemming en begon er in 1941 zijn Hollandia Zijspanfabriek. In 1975 vestigde zich een metaalconstructiebedrijf in het gebouw, waarna de kerk in 2008 uiteindelijk leeg kwam te staan. Het lukte de projectontwikkelaar die het in bezit had niet om het pand en het omliggende landgoed te herbestemmen. Daarom werd het pand in 2010 in tijdelijk verhuurd aan kunstenaar Maureen Baas. Niet lang daarna sloot haar partner Abel Tattje zich bij haar aan.

 

Jaren later pas wilde de projectontwikkelaar het pand en het omliggende terrein verkopen. In 2014 werden Maureen Baas en Abel Tattje samen eigenaar van Metaal Kathedraal. Abel vertelt: ‘Wij investeerden ieder jaar dat we huurden al flink wat geld in verbeteringen, terwijl we steeds maar moesten afwachten of we het een jaar later nog steeds konden huren. Het pand stond op instorten, maar wij waren er verliefd op geworden. Wij hadden een culturele bestemming voor ogen en duurzaamheid was van meet af aan een thema. Zo hing er al in 2011 een acht meter hoge waterval van petflessen, een kunstwerk van Wang Zuang. Daarmee was de plastic soep het eerste thema van het culturele programma. En we deden er alles aan om dit gebouw te behouden in plaats van te slopen. Dat was een grote daad van duurzaamheid. Gelukkig waren er financiers die onze plannen zagen zitten, zoals het Restauratiefonds, de Triodosbank en het K.F. Heinfonds. Zo kwam er meer dan 2 miljoen euro beschikbaar waardoor we aan de slag konden.’

 

Lees verder op www.monumenten.nl/verhalen/.

Wil je meer weten over Metaal Kathedraal? Kijk dan op www.metaalkathedraal.nl/

 

 

 

lees verder...

€ 87 miljoen toegekend aan instantiehoudingssubsidie

4 september 2019

Vorige week hebben alle monumenteigenaren de beschikking ontvangen op hun aanvraag voor instandhoudingssubsidie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft alle aanvragen kunnen honoreren die aan de criteria voldoen.

Er zijn in totaal 1395 subsidieaanvragen ontvangen, waarvan we 1230 aanvragen kunnen honoreren. Daarmee ontvangen 2384 rijksmonumenten of zelfstandige onderdelen in totaal een bijdrage van bijna € 87 miljoen in de instandhoudingskosten: € 75,9 miljoen voor gebouwde monumenten, bijna € 10,7 miljoen voor groene monumenten en € 0,3 miljoen voor archeologische monumenten.
165 aanvragen zijn afgewezen, bijvoorbeeld omdat het geen rijksmonument betrof, de aanvraag buiten de termijn was ingediend of omdat de aanvraag onvoldoende was onderbouwd.

 

Lees meer op www.cultureelerfgoed.nl/actueel/

Bron foto: www.cultureelerfgoed.nl/actueel/

 

 

 

lees verder...

Check de financieringsmogelijkheden voor uw rijksmonument

13 augustus 2019

Beantwoord enkele vragen en krijg inzicht in de financiële mogelijkheden voor het in stand houden van uw monument. Dit kan een laagrentende lening of een subsidie zijn die u aan kunt vragen bij het Nationaal Restauratiefonds of de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Voor wie is deze financieringscheck?
De check is voor particuliere of zakelijke eigenaren van een rijksmonument en is niet bestemd voor decentrale overheden en aangewezen organisaties voor monumentenbehoud. Voor hen gelden namelijk specifieke bepalingen. 

De antwoorden in de financieringscheck zijn bedoeld als indicatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Er gelden aanvullende voorwaarden en minimale- en maximale leningsbedragen. 

 

Klip op www.monumenten.nl/ om de check te doen.

 

 

lees verder...

Station Soest Zuid krijgt monumentale status

30 juli 2019

Het stationsgebouw van Soest-Zuid wordt een gemeentelijk monument. Het is een van de laatste voorbeelden van een naoorlogs stationsgebouw van het zeldzame type ‘Vierlingsbeek‘.

Dit soort panden wordt steeds zeldzamer in Nederland. Al vijf van de twaalf treinstations van dit type zijn gesloopt. Geen van de overgebleven stationsgebouwen heeft zijn oorspronkelijke functie nog. Het risico op sloop is daardoor groter geworden. Station Soest-Zuid is een nog bijna ongeschonden voorbeeld van naoorlogse modernisme en is ontworpen door architect W. Kloos. Het stationsgebouw is cultuurhistorisch een illustratie van de modernisering van het Nederlandse spoor, vindt de gemeente.

Minstbezocht

Enkele jaren geleden leek het er nog op dat het gebouw tegen de vlakte zou gaan. Er waren plannen om het spoor bij Soest-Zuid te verdubbelen, waardoor het station in de weg zou staan. ProRail wilde de spoorverdubbeling om het station Soest te kunnen sluiten, waar de treinen elkaar nu passeren op een dubbelspoor. Het station Soest is op dat van het Limburgse Eijsden na het minstbezochte treinstation van Nederland.

 

Het eerste station werd gebouwd in Vierlingsbeek in Brabant in 1956 en is inmiddels gesloopt. Er zijn nog stations van dit type in Bovenkarspel, Hoogkarspel, Hardegarijp, Doetinchem, Almelo en Wezep.

 

Bron tekst en foto: AD - www.ad.nl

 

 

lees verder...

Huis van Ravesteyn wordt opgensteld

29 juli 2019

Vlakbij het Rietveld Schröderhuis, ook aan de Prins Hendriklaan in Oost, staat nóg een staaltje Utrechtse architectuur: het woonhuis van spoorwegarchitect Sybold van Ravesteyn. Zoals Rietvelds creatie in 1924 aan de stadsrand stond met zicht op de nog lege Johannapolder, zo gold dat in 1933 voor Van Ravesteyns huis. Het is zijn enige woningontwerp en een vroeg voorbeeld van het golvende vormgebruik dat hem beroemd en berucht zou maken. De eigenzinnige woning is nog in originele staat en gaat in augustus open als museumhuis.

Na zijn studie in Delft werkte Sybold van Ravesteyn (1889-1983) vanaf 1912 als ingenieur bij de spoorwegen, gespecialiseerd in staal- en betonconstructies. Zo assisteerde hij zijn baas George van Heukelom bij de bouw van HGB III (de Inktpot). Voordat hij zelf gebouwen ging ontwerpen hield hij zich rond 1920 al bezig met meubelontwerp in de trant van De Stijl. Bij de Utrechtsche Kunstkring had hij Gerrit Rietveld leren kennen en via hem de architect J.J.P. Oud.

 

Lees het gehele artikel op de website van DUIC via www.duic.nl

 

Bron foto: Het Nieuwe Instituut

 

 

lees verder...

Verduurzamen van glas in uw monument

22 juli 2019

Als u wilt verduurzamen of uw monument comfortabeler wilt maken, dan denkt u vanzelf ook na over het glas. Monumenteigenaren vinden het lastig zicht te krijgen op wat nu wel en niet mag en vooral: waarom dat dan zo is. Huub van de Ven van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en zelfstandig adviseur Martijn Haitink merken dat ook in hun werk. Wij leggen hen een aantal kwesties voor. 

 

Eigenaren hebben veel vragen over wat er mag en kan.

Huub: ‘Dat merken wij ook. Vragen over vensterisolatie voeren de ranglijst van veelvoorkomende vragen aan. Tijdens vrieskou komen bij ons de meeste vragen over vensterisolatie binnen. Voor veel eigenaren is het dan ook vooral een comfortkwestie, maar steeds vaker ook een duurzaamheidsvraagstuk. Wij proberen verder te kijken dan één oplossing door ook allerlei alternatieven mee te wegen. Centraal daarbij staat de vraag wat de impact is op de monumentale waarde. Die impact kan uiteenlopen voor de verschillende alternatieven, waardoor de betere opties komen bovendrijven.’ Martijn vult aan: ‘Ook een kozijn en een raam kunnen monumentale waarde hebben. Als er bij een restauratie in de jaren zeventig ander glas is geplaatst dat geen monumentale waarde vertegenwoordigt, dan mag je dat vervangen, mits het passend is bij het kozijn en het raam. Eigenaren vinden het soms vreemd dat toestemming geweigerd wordt, omdat ‘vanaf de weg het verschil niet te zien is.’ Maar daar gaat het niet om. Het gaat om behoud van de monumentale waarde, dat is belangrijk om je te realiseren.’

 

Lees meer op www.monumenten.nl/

 

 

lees verder...

Veel animo voor kerkvisies

8 juli 2019

Hoe geven we onze kerkgebouwen een duurzame toekomst? Een actuele vraag voor veel gemeenten in Nederland nu het kerkbezoek terugloopt. Om de markante gebouwen te behouden gaan steeds meer gemeenten daarom aan de slag met een kerkenvisie. Van 2019 t/m 2021 kunnen gemeenten hiervoor bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed financiële steun aanvragen. Tot nu toe hebben 47 gemeenten dit gedaan, waarvan 15 het aangevraagde bedrag inmiddels kregen toegekend. De overige 32 gemeenten ontvangen dit najaar bericht over hun aanvraag.

 

Lees verder op www.cultureelerfgoed.nl

Bron foto: www.cultureelerfgoed.nl

 

 

lees verder...

Subsidie woonhuismonument

20 juni 2019

Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe.

De instandhoudingssubsidie voor woonhuis-rijksmonumenten vervangt de fiscale aftrek voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten. In tegenstelling tot de fiscale regeling, is de woonhuissubsidie alléén bedoeld voor kosten van reguliere onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument.

 

Bent u eigenaar van een rijksmonument dat geen woonfunctie heeft? Dan kunt van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) aanvragen.

 

Lees meer op www.cultureelerfgoed.nl

 

 

lees verder...

Ontmoet andere eigenaren van monumenten!

18 juni 2019

Monumenten Community is een online platform voor alle eigenaren van een monument. Hier kunt u uw vraag stellen of een ander helpen met uw kennis. Vele uiteenlopende onderwerpen kunnen besproken worden. Op de website kunt u lid worden. Aanmelden is zo gebeurd....

 

Meer informatie leest u op www.community.monumenten.nl/

 

 

lees verder...

Subsidie restauratie grote rijksmonumenten

11 juni 2019

Grote rijksmonumenten kampen vaak met restauratieachterstanden. Het gaat dan om kostbare restauraties. Met de Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten 2019-2020 stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap € 60 miljoen beschikbaar om deze gebouwen te behouden voor de toekomst.

De regeling is bedoeld voor rijksmonumenten met een restauratieproject van minimaal 2,5 miljoen euro aan subsidiabele kosten.

 

lees meer op www.cultureelerfgoed.nl/

 

 

lees verder...

Patrick aan het woord: behouden gaat voor vervangen

5 juni 2019

Patrick Pater, werkzaam bij Monumentenwacht Utrecht, geeft advies over historisch metsel- en voegwerk.

Kijk als eigenaar van uw monument eens goed naar uw gevel(s). Waarschijnlijk heeft uw pracht & praal ook nog zijn authentieke, historische metsel- en/of voegwerk. Zo ja, koester dit vooral en ga hier zorgvuldig en zeer terughoudend mee om. Schrik daarom niet direct bij het ontdekken van een scheurtje of enkele losgekomen of uitgevallen voegen. Gevels zijn in loop van de eeuwen in veel variatie gemetseld en afgewerkt in verschillende uitvoeringen voegwerk. Het vakmanschap en gebruik van materialen van de betreffende bouwperiode, laat na al die jaren zijn hoogwaardige kwaliteit zien. De kalkhoudende samenstellingen van destijds kunnen namelijk zettingen en vervormingen makkelijker opnemen dan de huidige materialen. Deze blijven daardoor langer in stand.
Kortom: hier en daar een scheurtje of uitgevallen voeg is niet direct ernstig.

 

Het volledige artikel staat op www.monumenten.nl

 

 

lees verder...

Stadhuis Utrecht gerevitaliseerd

20 mei 2019

Donderdagmiddag 9 mei 2019 is het Stadhuis in Utrecht feestelijk heropend door burgemeester Jan van Zanen. Als nieuw huis van de stad was deze opening ook daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk. Nog steeds is in deze gebouwen het Bestuur van de stad gezeteld en nog steeds kan men hier een huwelijk laten bezegelen. Om dit te kunnen blijven doen was renovatie en verduurzaming van alle gebouwen hard nodig. Het gebouwenensemble onderging in korte tijd een intensieve verbouwing, met als doel de gebouwen te verduurzamen en te verbeteren in gebruik. 

 

Lees meer op www.erfgoedstem.nl/

lees verder...

Subsidieregeling overgang afschaffing fiscale aftrek

13 mei 2019

Op 6 mei 2019, is de Subsidieregeling overgang afschaffing fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden gepubliceerd. Deze overgangsregeling, die door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd toegezegd, is bedoeld voor particuliere eigenaren die vóór 2019 zijn begonnen met een instandhoudingsproject aan hun rijksmonument en waarvan de werkzaamheden in 2019 doorlopen. 

Kern van de overgangsregeling is een subsidie voor de kosten van in 2019 uitgevoerde werkzaamheden van het project, die door de Belastingdienst, Bureau Monumentenpanden, zijn vastgesteld als zogenaamde ‘drukkende onderhoudskosten’.

De subsidieaanvraag wordt gedaan in 2020, in dezelfde aanvraagperiode en op hetzelfde aanvraagformulier als voor de woonhuissubsidie: van 1 maart tot en met 30 april 2020. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en verleent de subsidie namens de Minister van OCW.

Meer informatie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Download: De subsidieregeling zoals gepubliceerd in de staatscourant

 

Bron: Monumenten.nl  via www.monumenten.nl/

lees verder...

De Hollandse Molen blij verrast

9 mei 2019

De Hollandsche Molen is heel blij met de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019. Het Cultuurfonds maakte donderdag 9 mei bekend dat deze jaarlijkse oeuvreprijs van 150.000 euro naar De Hollandsche Molen gaat. De landelijke molenvereniging, gevestigd in Amsterdam, krijgt de prijs vanwege ‘haar actieve en dynamische rol bij het molenbehoud in Nederland in de breedste zin des woords. Door het werk van de vereniging zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen weer in beweging gekomen’, zo is te lezen in de officiële toekenningsbrief.

Aanstaand weekend is het Nationale Molendag!

 

Lees meer op www.molens.nl/de-hollandsche-molen-blij-verrast-met-prins-bernhard-cultuurfonds-prijs-2019/

Bron foto: De Hollandse Molen

lees verder...

Wijzerplaten van de Domtoren

2 mei 2019

De wijzerplaten van de Domtoren worden verwijderd. De platen uit 1915 maken plaats voor de ingrijpende restauratie van de toren die deze zomer moet beginnen. Het is een voorzichtig werkje, dat ook nog eens veel bekijks trekt. Eerst worden alle moeren en bouten losgedraaid, waarna vervolgens de wijzers van de klok verwijderd worden. Nadat de meterslange wijzers aan de voet van de toren staan moeten ook de volledige wijzerplaten naar beneden getild worden.

 

Lees meer op www.duic.nl

 

 

lees verder...

Vera aan het woord: aandacht voor uw buitenschilderwerk...

16 april 2019

Vera Berkeveld, werkzaam bij Monumentenwacht Utrecht, geeft advies voor het onderhoud van buitenschilderwerk:

"Nu de zon weer gaat schijnen en de temperatuur aangenaam wordt, zult u wellicht de ramen gaan lappen of rustig een rondje om uw huis lopen. Let dan even goed op het schilderwerk van uw pand. Het regelmatig bijhouden van uw buitenschilderwerk, voorkomt problemen bij onderdorpels, houtverbindingen en glasroeden. Ook het reinigen hiervan, zorgt ervoor dat het schilderwerk langer meegaat. Het regelmatig schoonmaken van niet alleen het vensterglas, maar ook van het schilderwerk van kozijnen, ramen en luiken zorgt voor minder vuilaanhechting."

 

Het volledige artikel leest u op www.monumenten.nl 

 

 

lees verder...

Scheepswrak uit 16e eeuw ontdekt

11 april 2019

Onderzoekers hebben een scheepswrak uit het begin van de 16e eeuw ontdekt. Het betreft de oudste vondst van een zeevarend schip in Nederlandse wateren ooit. Het wrak is aangetroffen bij het ruimen van zeecontainers, die overboord sloegen van de MSC Zoe in de nieuwjaarsnacht. De spectaculaire vondst is volgens wetenschappers van zeer hoge culturele en archeologische waarde.

De MSC Zoe verloor begin januari honderden containers op de Noordzee. In de dagen erna spoelden allerlei soorten goederen aan op de Waddeneilanden. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW), die de ontdekking van het wrak vandaag (woensdag 3 april) in Amersfoort bekend maakte, spreekt van ‘een geluk bij een ongeluk’. “De vondst is gedaan tijdens het bergen van de containers. Ik ben heel nieuwsgierig naar welke informatie nog meer boven water gaat komen. Dat is ook het mooie van archeologie: het prikkelt je nieuwsgierigheid en voorstellingsvermogen”.

 

Lees meer op www.monumentaal.com 

 

 

lees verder...

Onvrede in Leusden

3 april 2019

Eigenaren historische panden in Leusden voelen zich enorm betutteld. Het regent klachten in Leusden, omdat de gemeente particuliere woningen wil benoemen tot gebouwen met ‘cultuurhistorische waarde.’ Voor mensen met een cultuurhistorisch pand wordt het lastiger een verbouwvergunning te krijgen. ,,Dit is ons eigen huis en dat willen we zo houden’’, staat in één van de 45 bezwaarschriften die Leusden kreeg naar aanleiding van de lijst gebouwen, straten en landgoeden die volgens haar cultuurhistorische waarde hebben. ,,Wij willen er zelf de BAAS over blijven’’, vervolgt de bewoner het betoog. ,,We hebben het zelf betaald en mogen er mee doen wat WIJ WILLEN.’’

 

Lees meer op www.ad.nl/amersfoort

 

 

lees verder...

Aanwijzing monumenten in gemeente Bunschoten

21 maart 2019

Vrijdag 15 maart 2019 was er een bijeenkomst voor monument eigenaren georganiseerd door de gemeente Bunschoten. De gemeente had de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt met het aanwijzen van gemeentelijke monumenten. Als symbolische afsluiting van dit jarenlange project overhandigde de wethouder Alice Kok het schildje aan de rentmeesters van de Zuiderkerk en Kostverloren. Na afloop kregen de overige aanwezige eigenaren hun schildje.

Tijdens de bijeenkomst heeft o.a. Monumentenwacht Utrecht een presentatiegegeven over hoe een eigenaar zijn/haar monument kan onderhouden. 

 

 

lees verder...

Herbestemmingssubsidie 2018 verleend

7 maart 2019

Voor de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten heeft het ministerie van OCW in 2018 ruim 2,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Van dit bedrag is 1,7 miljoen euro bestemd voor onderzoek naar het herbestemmen van gebouwen met cultuurhistorische waarde en 700.000 euro voor maatregelen om deze wind- en waterdicht te maken.

Aanvragers konden tot en met 30 november 2018 een subsidieverzoek doen. De aanvragen zijn de afgelopen weken beoordeeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op 28 februari 2019 zijn de definitieve besluiten verzonden naar de aanvragers.

 

Meer informatie leest u op www.cultureelerfgoed.nl

 

 

lees verder...

40 miljoen voor erfgoed in leefomgeving van de toekomst

28 februari 2019

Hoe maak je historische stads- en dorpskernen aardgasvrij en energieneutraal? En hoe ga je om met monumentale woningen in krimpgebieden? Wat kunnen we leren van waterbeheer in het verleden bij hedendaagse wateroverlast? Minister Van Engelshoven trekt € 20 miljoen uit om met behulp van erfgoed oplossingen te zoeken voor dit soort uitdagingen. Gemeentes en provincies  verdubbelen dit bedrag tot een totaal van ongeveer € 40 miljoen. Vandaag ondertekende de minister met overheden  en maatschappelijke organisaties de Erfgoed Deal in Madurodam.

 

Lees meer op www.rijksoverheid.nl/actueel of www.monumentaal.com

 

Foto: Phil Nijhuis

lees verder...

Wachter in de Klas op Montesori Griffensteyn

22 februari 2019

Op vrijdag 15 februari heeft Jeroen Agterberg van Monumentenwacht Utrecht 2x een verhaal verteld over het werk van de Wachter. Dit valt binnen het project Wachter in de Klas. De verhaal is aan de gecombineerde groepen 4 tm 8 gegeven. Jeroen vertelde wat zijn werk inhoudt en waar hij mee te maken krijgt. Hij had diverse materialen meegenomen. Zijn verhaal is met enthousiasme ontvangen door de kinderen.

 

Wilt u ook een bezoek van een wachter in uw klas, neem dan contact op met ons via telefoonnummer 085-4854150. We bespreken de mogelijkheden.

 

 

lees verder...

Woonhuissubsidie vervangt de fiscale aftrek

18 februari 2019

De subsidieregeling Beleidskader instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten is op 15 februari 2019 gepubliceerd. 

De woonhuissubsidie vervangt de fiscale aftrek voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten. Er kan subsidie aangevraagd worden voor kosten die bijdragen aan de instandhouding van de monumentale onderdelen van het woonhuis-rijksmonument. De Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten beschrijft concreet welke werkzaamheden subsidiabel zijn. 

 

Lees meer op www.cultureelerfgoed.nl

 

 

lees verder...

2,5 Miljoen euro voor de restauratie van 12 rijksmonumenten

4 februari 2019

De provincie Utrecht besteedt in 2019 ruim 2,5 miljoen euro uit het fonds Erfgoedparels aan de restauratie van 12 rijksmonumenten. Zo worden onder andere De Hamtoren (Vleuten) en een middeleeuwse beeldengroep in de Petruskerk (Woerden) gerestaureerd. De provincie vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie als het nodig is. Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Bij het verlenen van subsidies uit het Fonds Erfgoedparels hanteert de provincie een aantal criteria, waarvan de belangrijkste zijn: de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar.

 

Meer informatie leest u op www.provincie-utrecht.nl/actueel

 

 

lees verder...

Wetten en regels bij monumenten

28 januari 2019

Bij onderhoud en restauratie van een monument krijgt de eigenaar te maken met wetten en regels. De monumentenzorg is wettelijk geregeld in de Erfgoedwet. Het soort monument bepaalt onder meer welke wetten en regels er voor de eigenaar gelden.

 

Meer leest u op www.monumenten.nl

 

 

lees verder...

Extra budget voor instandhoudingssubsidie

22 januari 2019

Vanaf 1 februari tot en met 31 maart 2019 is het mogelijk om instandhoudingssubsidie aan te vragen voor de periode 2020-2025. De Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) gaat over planmatig, sober en doelmatig onderhoud. Eigenaren van rijksmonumenten zonder woonfunctie kunnen subsidie aanvragen voor kosten van werkzaamheden die bijdragen aan de instandhouding van het rijksmonument. De eigenaar stelt daartoe een zesjarig instandhoudingsplan op.

 

Meer informatie en de link naar de aanvraag vindt u op www.cultureelerfgoed.nl/nieuws/extra-budget-voor-instandhoudingssubsidie.

 

 

lees verder...

Domkerk: best bezochte kerk in functie

21 januari 2019

De Domkerk was in de Middeleeuwen het centrum van de religieuze en politieke macht in de Lage Landen. De bouw startte in 1254 en vanaf dat moment is er 250 jaar aan gebouwd. De bouw van de toren begon in 1321 en was in 1382 af. Het windvaantje, met een afbeelding van Sint Martinus, bevond zich toen op ruim 106 meter. Na een restauratie van de toren aan het begin van de twintigste eeuw is de toren nog iets verhoogd, naar ruim 112 meter. De Dom was tot 1580 de kathedraal van de bisschop van Utrecht, daarna ging de kerk over in de handen van de protestanten. De beeldenstorm van dat jaar ging ook niet voorbij aan de Dom. De sporen daarvan zijn nog op allerlei plaatsen zichtbaar.

 

Lees verder op www.hartvoormonumenten.nl

 

 

 

lees verder...

Nederland nomineert Nieuwe Hollandse Waterlinie als werelderfgoed

10 januari 2019

Het kabinet heeft besloten om de verdedigingslinie de Nieuwe Hollandse Waterlinie te nomineren voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De 19de en 20ste eeuwse verdedigingslinie ligt in het waterrijke gebied van Muiden, via Utrecht naar de Biesbosch. In januari 2019 dient minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de waterlinie in bij UNESCO als uitbreiding van het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam.

 

Lees meer op www.rijksoverheid.nl

 

 

lees verder...

Inschrijving Pieter van Vollenhovenprijs is geopend

7 januari 2019

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs voor een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van € 10.000,-

Heeft u onlangs een monument een nieuwe bestemming gegeven of kent u een herbestemming die in aanmerking komt voor de Pieter van Vollenhovenprijs. U kunt nu een project aanmelden, tot 1 maart 2019. 

 

Meer leest u op www.restauratiefonds.nl/nieuws-en-evenementen

 

 

lees verder...

Subsidie voor eigenaren van monumenten

19 december 2018

Dinsdag 18 december is ook in de 1e kamer het besluit genomen over de afschaf van belastingaftrek van monumenten. 

 

Eigenaren van monumentenpanden krijgen vanaf volgend jaar subsidie voor het onderhoud. Deze regeling komt in de plaats van een belastingvoordeel, waar makkelijk misbruik van kon worden gemaakt. Met de subsidie kan het normale onderhoud van monumenten, die als woonhuis worden gebruikt, deels worden vergoed. Een eigenaar kan achteraf tot 38 procent terugkrijgen van dakreparaties, onderhoud van goten en regenpijpen, schilderwerk en metselwerk.

Dit onderhoudswerk is vaak duurder dan voor gewone huizen, omdat het aan kwaliteitsvoorschriften voor monumenten moet voldoen. En de overheid wil niet het risico lopen dat de panden door achterstallig onderhoud verkrotten.

 

"Dit is een belangrijke stap om ons erfgoed te behouden en aantrekkelijk te houden voor bezoekers en bewoners. Overal in Nederland zijn molens, kastelen, archeologische vindplaatsen, woonwijken en landschappen", zegt Minister Van Engelshoven van Cultuur. "We geven hen graag door aan toekomstige generaties."

Eigenaren van Rijksmonumenten die niet als woonhuis worden gebruikt, zoals molens, forten en kastelen, krijgen vanaf volgend jaar 60 procent subsidie voor nieuwe opdrachten voor monumentaal onderhoud.

 

Bron: NOS

 

 

 

lees verder...

Afsluiting Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

17 december 2018

In Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam vond de feestelijke afsluiting van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 plaats. Wethouder Said Kasmi van Rotterdam opende een afwisselend programma met keynotes van schrijver Abdelkader Benali en kunsthistoricus Wim Pijbes, panelgesprekken over verschillende Europese thema’s onder leiding van prof. dr. Hester Dibbits en dr. Marinke Steenhuis, en verhalen van de jonge erfgoedprofessionals die afgelopen juni aan de Europese Youth Summit in Berlijn deelnamen. Ook werden enkele interessante Europese samenwerkingsprojecten op het snijvlak van erfgoed en kunst gedeeld, die na 2018 verdergaan, zoals ‘Heritage Contact Zone’ van Castrum Peregrini en ‘Craft Your Future’ van het Friesland College.

 

Lees meer op www.erfgoedstem.nl/

 

 

 

lees verder...

Opdracht voor bescherming interieurensembles kerken

29 november 2018

Er moet een beperkt aanwijzingsprogramma worden opgezet om de interieurensembles in Rijksmonumentale kerken aan te wijzen en te beschermen. Die opdracht heeft de Tweede Kamer vandaag gegeven aan de regering. Een motie van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber werd in meerderheid gesteund. Heemschut is verheugd met deze belangrijke eerste stap in de bescherming van kwetsbare interieurs.

De motie werd aangenomen na de start van de Nationale Kerkenaanpak, anderhalve week geleden. Gemeenten gaan de komende jaren in heel Nederland actief aan de slag met het opstellen van kerkenvisies. Ook Heemschut doet mee in deze landelijke aanpak.

 

Lees meer op www.heemschut.nl/nieuws/actueel

lees verder...

Verduurzaming van monumentale panden

28 november 2018

Op 15 november hield de gemeente Zeist een bijeenkomst voor de eigenaren, bewoners of gebruikers van de 1500 gemeentelijke monumenten in de gemeente . De gemeente heeft een start gemaakt met een duurzame monumentenvisie (DuMo), maar wilde samen met de genodigden bespreken hoe de verduurzaming van monumentale panden aan te pakken.

Zeist - De centrale vraag was hoe de noodzaak van verduurzaming te combineren met het behoud van cultureel erfgoed. Wethouder Catsburg van duurzaamheid opende de bijeenkomst met het beschrijven van een geslaagd voorbeeld van verduurzaming van een monument. Hij beschreef de situatie bij Kinderboerderij de Brink uit de 19e eeuw. De Brink is van het gas af, het bouwwerk heeft zonnepanelen, een zonneboiler, de regenpijp is er afgekoppeld en er wordt warmte verkregen uit afvalwater.

 

Lees meer op www.nieuwsbode-zeist.nl/nieuws

 

 

lees verder...

Duurzame en energiebesparende maatregelen

20 november 2018

Duurzaam en energiezuinig omgaan met uw monument start vaak met kleine maatregelen. Ingrijpendere maatregelen vragen om maatwerk en goede aansluiting bij de kwaliteiten en mogelijkheden van het gebouw.

 

Lees meer op www.monumenten.nl/onderhoud-en-restauratie/duurzame-en-energiebesparende-maatregelen

 

 

lees verder...

Monumenten verduurzamen: De gemeente is aan zet

19 november 2018

Gemeenten zijn de spil in de omgang met monumenten. Maar wat brengt de toekomst nu monumenten ook binnen het nieuwe Klimaatakkoord vallen? Kunnen procedures voor bijvoorbeeld zonnepanelen ook simpeler met sneltoetscriteria of flitsvergunningen? Of moet de gemeente juist actief op eigenaren afstappen en langskomen voor gratis maatwerkadvies? Wat doe je als energiescans inhoudelijk blijken te knellen? Wat kan de gemeente in financiële zin doen voor eigenaren die willen verduurzamen? Of moet de gemeente voor monumenten juist aansturen op collectieve oplossingen zoals warmtenetten. 

Vragen te over dus. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft aanstaande donderdag een bijeenkomst voor gemeenten en andere betrokkenen. Wilt u meer weten of deelnemen aan deze bijeenkomst, kijk dan op www.cultureelerfgoed.nl/agenda/platform-duurzaam-erfgoed

 

 

lees verder...

Update afschaffing belastingaftrek rijksmonumenten

13 november 2018

Op dinsdag 16 oktober 2018 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel 'Wet fiscale maatregel rijksmonumenten', dat gaat over de afschaffing van de fiscale aftrek voor eigenaren van rijksmonumenten. De Eerste Kamer behandelt dit wetsvoorstel op 10 en 11 december.  Als de Eerste Kamer met het wetsvoorstel instemt, komt de mogelijkheid om onderhoudskosten voor rijksmonumenten van de belasting af te trekken per 1 januari 2019 te vervallen. Vanaf dat moment is er een vervangende subsidieregeling beschikbaar voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie: de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. Wat betekenen de aanstaande wijzigingen voor rijksmonumenteigenaren?

 

Lees het volledige artikel op www.monumenten.nl/nieuws

 

Op de website van de RCE staat informatie over de actuele ontwikkelingen www.cultureelerfgoed.nl  Daar vindt u ook de meest recente kamerbrief (www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukkenover de regeling.

lees verder...

Vijf jaar lange restauaratie Domtoren kan beginnen

12 november 2018

Met het overhandigen van de sleutel van de Domtoren aan de directeur van aannemersbedrijf Nico de Bont kan de vijf jaar lange restauratie van het iconische bouwwerk beginnen. Over een paar weken begint de bouwplaats zicht te vormen, daarna wordt er nog zes maanden gewerkt aan de steiger rondom de toren en kunnen de echte werkzaamheden beginnen. 

De historische figuur Willem de Torenwachter kwam donderdagavond abseilend naar beneden om de sleutel van de Domtoren te overhandigen aan wethouder Victor Everhardt. De wethouder gaf de sleutel vervolgens aan de directeur van het bouwbedrijf.

 

Lees het volledige artikel op www.duic.nl

Foto: DUIC

lees verder...

Sonnenborgh krijgt een pracht muur

6 november 2018

In de droogte en de brandende zon van de afgelopen zomer verdorde het gras langs de singel en legden rododendronstruiken het af. Maar de planten op de hoge muur van het bolwerk Zonnenburg stonden er onveranderd fris en groen bij. Aan vocht kennelijk geen gebrek. Een mooi gezicht, maar ook een teken aan de wand: de muur heeft een slechte conditie en moet worden vernieuwd. Het is het zorgenkindje van eigenaar K.F. Hein Fonds Monumenten.

Overal tussen de bakstenen van de indrukwekkend hoge bastionmuur groeien planten, ook bijzondere. Heel veel muurleeuwenbekjes met hun piepkleine bloempjes, gele helmbloem, franjekelk, en wel duizend exemplaren donderkruid. Hier en daar steken grote varens uit de muur en op de bocht, net boven de gevelsteen met de gouden zon, prijken een paar enorme plukken van de zeldzame geitenbaard, hun bloempluimen - die op lange geitensikken lijken - inmiddels uitgebloeid en bruin.

 

Lees het hele artikel op kfhein.nl/nieuws/

foto: KF Hein Fonds

lees verder...

Restauratie Domtoren gaat van start

5 november 2018

Voor de restauratie van de Domtoren is de aannemer bekend. Aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught gaat de ingrijpende restauratie van de Domtoren uitvoeren. Dat heeft de gemeente Utrecht bekendgemaakt. De grote opknapklus kan daarmee van start gaan. 
De gemeente had vijf partijen gevraagd om met een voorstel te komen. Drie van hen deden dat ook uiteindelijk. Bij het beoordelen van de plannen keek de gemeente onder meer naar de visie van de bedrijven op de restauratie. Ook werd gekeken naar hoe de bedrijven de restauratie wilden aanpakken en hun duurzaamheidsambitie. 

 

Lees meer op www.rtvutrecht.nl/nieuws

foto: RTV Utrecht

lees verder...

Amersfoort Erfgoedbolwerk

16 oktober 2018

Amersfoort groeit uit tot erfgoedbolwerk. Dat blijkt uit de coverstory van de nieuwe MONUMENTAAL, die vanaf vrijdag 12 oktober verkrijgbaar is. Steeds meer bedrijven en organisaties met hart voor monumenten zijn in en rond het historische stadscentrum van de Keistad actief.

 

Belangrijke speler is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Algemeen directeur Susan Lammers ziet vanuit haar vergaderkamer glimpen van de schoonheid van Amersfoort. Op steenworp afstand baadt de iconische Koppelpoort in het zonlicht. “Dit is voor ons een prachtige plek”, zegt Lammers. “Heel fijn om zoveel erfgoed om ons heen te hebben. Je kunt het hier overal aanraken. Zet twee stappen buiten de stad en daar is het niet anders. Van het oerbos dat vorig jaar op landgoed Den Treek-Henschoten is gevonden tot varend erfgoed in Bunschoten-Spakenburg. Je kunt in deze regio alle kanten opkijken en er is erfgoed”.

De rijksdienst streek in 2009 met verschillende afdelingen neer in een beeldbepalend pand aan het Smallepad. In haar kielzog togen diverse erfgoedorganisaties naar het hart van Nederland.

 

Klik hier voor het volledige artikel in het magazin Monumentaal.

lees verder...

Herfst: voorkom verstopte goten

15 oktober 2018

Kent u dat? Een verstopte goot in de herfst. Een schone goot kan u veel ellende besparen wanneer er veel regen valt. Blad en vuil hoopt zich op in goten en regenpijpen, met alle lekkages, vochtplekken of schimmels als mogelijke gevolgen. Zelfs als er roosters zijn geplaatst die verstoppingen zouden moeten voorkomen, loont het om de hemelwaterafvoer te controleren. Want een onderhoudsvrije goot bestaat niet, zeker bij monumenten!

De eerste bladeren vallen in oktober, na de eerste vorst. Bereidt u zich daarop voor door alle onderdelen van de waterafvoer te controleren. Let op de daken, goten, uitlopen, overstorten, regenpijpen en bezinkputten. Controleer ook op loszittende dakpannen en loop alles na op gebreken, van de nok tot aan de grond. Maar vergeet ook vooral de aansluiting op het riool niet!

 

Lees meer op www.monumenten.nl/nieuws

Foto: www.monumenten.nl

lees verder...

Winnaar Utrecht wereldberoemd

11 oktober 2018

Op zaterdag 6 oktober was de feestelijke prijsuitreiking van de prijsvraag Utrecht Wereldberoemd. Van ruim 140 ingezonden ideeën presenteerden tien finalisten hun idee om het erfgoed in de provincie Utrecht in het zonnetje te zetten. We konden er niet omheen: met Swing by, Say hi wordt Utrecht wereldberoemd!

 

Ontdek de schommels en beleef het erfgoed vanuit een ander perspectief. Dat is waar het winnende idee Swing by, Say hi over gaat. Al schommelend bouwen we volgens bedenker Adjo Tjon bruggen naar het verleden, heden en de toekomst. Bij het ontwikkelen van de schommels wil ze kunstenaars betrekken, zodat het echt plekken worden waar je naar opzoek gaat. De jury was onder de indruk van haar idee omdat het voor alle doelgroepen toegankelijk is, online met offline verbindt en draait om beleving. Op Youtube kun je haar pitch terugzien.

  

Lees meer op www.provincie-utrecht.nl/actueel

Foto: Provincie Utrecht

lees verder...

Schat aan luchtfoto's

3 oktober 2018

De website Utrechtinvogelvlucht.nl is officieel gelanceerd tijdens het Symposium ‘Cultuurhistorie op de kaart’. Op deze site zijn zo’n 2.000 foto’s te bekijken en als open data te downloaden. De provincie gaat de informatie koppelen aan kaarten in de nieuwe Cultuur Historische Atlas en voegt zo een nieuwe laag aan informatie toe. Provincie Utrecht heeft enkele jaren geleden zo’n 2.000 foto's vanuit de lucht laten maken van monumenten en andere (erfgoed-) locaties met een belangrijke waarde. Maar wat te doen met een harde schijf vol luchtfoto’s van de provincie? Want een luchtfoto alleen zegt niet zoveel. Om ze goed te kunnen gebruiken is het belangrijk om te omschrijven wat er op de foto’s te zien is, waar het vliegtuig met de fotograaf zich bevond en wat de kijkrichting in het gezichtsveld van de foto is. Die gegevens ontbraken, wat goed gebruik van de foto’s in de weg stond.

 

Lees meer op www.provincie-utrecht.nl/actueel

Foto: Provincie Utrecht

lees verder...

Subsidie voor herbestemming monumenten

28 september

De Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten bevordert een duurzaam gebruik van monumenten en gebouwen met cultuurhistorische waarde. De regeling voorkomt dat monumenten die hun functie hebben verloren, langere tijd leeg staan en daardoor snel achteruit gaan. De regeling geldt voor gebouwen die niet eenvoudig zijn her te bestemmen, zoals kerken, industriegebouwen en scholen en staat open voor zowel gemeentelijke, provinciale en rijksmonumenten als voor gebouwen met cultuurhistorische waarde (door de gemeente erkend).

Bron: www.cultureelerfgoed.nl 

 

De periode dat u subsidie kunt aanvragen loopt ieder jaar van 1 oktober t/m 30 november. De aanvraagformulieren zijn verder op deze pagina te vinden. Jaarlijks is € 2,4 miljoen beschikbaar voor de regeling, waarvan € 1,7 miljoen voor haalbaarheidsonderzoeken en € 0,7 miljoen voor het wind- en waterdicht maken van monumenten.

Lees meer op www.monumenten.nl/monument-financieren

lees verder...

Monumentenaftrek wordt subsidie

19 september 2018

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangegeven dat een integraal stelsel van instandhouding en onderhoud van monumenten in Nederland meer gebaat is bij een subsidieregeling voor particulier onderhoud van monumentenpanden dan de huidige fiscale aftrek. De fiscale aftrek moet daarom per 2019 omgezet worden in een subsidie.

 

Uit het beleidskader van dit conceptbesluit komt het volgende naar voren.

  • De subsidie kan worden aangevraagd door particuliere eigenaren-bewoners van rijksmonumenten.
  • De kosten waarvoor subsidie wordt aangevraagd kunnen voor zowel onderhouds- als restauratiewerkzaamheden zijn. De Leidraad Subsidiabele Instandhoudingskosten vormt de basis voor subsidieverlening.
  • De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten. Subsidieaanvragen waarbij de kosten lager zijn dan € 1.000 komen niet voor subsidie in aanmerking.
  • Voor subsidieverstrekking is jaarlijks € 40 miljoen beschikbaar. Als het aantal toe te wijzen subsidieaanvragen in een jaar zo groot is dat dit beschikbare subsidiebedrag zou worden overschreden, wordt het subsidiepercentage van 35% naar beneden bijgesteld.
  • Een eigenaar kan digitaal een subsidieaanvraag indienen in de periode van 1 maart tot en met 30 april, volgend op het kalenderjaar waarin het onderhoud is gedaan. Daarbij moet hij met gespecificeerde facturen aangeven op welke kosten uit de Leidraad Subsidiabele Instandhoudingskosten zijn aanvraag betrekking heeft. Bij werkzaamheden van meer dan € 70.000 moet hij ook een inspectierapport meesturen. De aanvrager krijgt binnen dertien weken bericht op zijn aanvraag.
  • Per jaar kan per particuliere eigenaar-bewoner slechts één aanvraag worden ingediend.

 

Bron: www.rendement.nl/nieuws/id21578-monumentenaftrek-wordt-een-subsidieregeling.html

lees verder...

Open Monumentendag Utrecht 2018

10 september 2018

Afgelopen weekend was er weer de traditionele Open Monumentendagen in Nelderland. Op zaterdag 8 september stonden we met de bekende stand op de Informatiemarkt van de Gemeente Utrecht in het Pandhof. Het was een mooie dag en je zag vele bezoekers in de stad. 

Uiteraard was er ook veel te doen in andere gemeentes.

lees verder...

Volgende week meer informatie voor eigenaren van monumenten

6 september 2018

De minister van OCW Ingrid van Engelshoven gaat op dinsdag 11 september 2018 in debat met de Tweede Kamer over haar beleidsbrief Erfgoed Telt, de betekenis van het erfgoed voor de samenleving. Met name voor de particuliere eigenaren van ge-bouwen met de status van rijksmonument is de uitkomst van dat debat van veel belang.

In het regeerakkoord is uitdrukkelijk afgesproken dat particuliere eigenaren mogen blijven rekenen op voldoende financiële steun in de kosten van de instandhouding en het onderhoud van hun monu-ment. Het komt er nu op aan of de door de minister voorgestelde regeling ook werkelijk toereikend zal blijken te zijn.

 

Lees meer op www.erfgoedstem.nl/

lees verder...

Droogte geeft problemen op kastelen en buitenplaatsen

15 augustus 2018

Eeuwenoude tuinen en parken op kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen (KBL) hebben serieus te lijden gehad onder de droogte. De ongebruikelijk lange periode van droogte leidt tot problemen. De Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) onderzocht de effecten van de droogte. 

 

Lees meer op www.skbl.nl

lees verder...

Wat doet de FIM?

7 augustus 2018

De Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) is de collectieve belangbehartiger van particuliere monumentenorganisaties in Nederland. De FIM komt op voor de landelijke belangen van gebouwde, groene en mobiele monumenten.

Deze belangenbehartiging doet de FIM richting nationale en provinciale overheden, via gerichte lobby naar politici en bestuurders, maar ook door contacten met collega-organisaties. De FIM informeert overheden over urgente kwesties, en brengt (ongevraagd) advies uit over lange termijn ontwikkelingen in de sector. Onze leden hebben hierbij een cruciale rol. Zij zijn het die misstanden signaleren, geconfronteerd worden met de praktische uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving en wensen of noden hebben om hun taak naar behoren uit te kunnen oefenen.

 

Meer informatie leest u op www.fimnederland.nl/

lees verder...

Update Erfgoed monitor

1 augustus 2018

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzamelt feiten en cijfers over het erfgoed in Nederland en presenteert deze in Erfgoedmonitor. Een vaste set van indicatoren op het gebied van archeologie, gebouwde monumenten, historisch landschap en musea en collecties wordt periodiek gemeten. Hiermee worden trends en ontwikkelingen in de tijd zichtbaar gemaakt. Ook aan immaterieel en mobiel erfgoed wordt aandacht besteed.

 

Meer informatie kunt u lezen op www.cultureelerfgoed.nl/nieuws/

lees verder...

Opknappen monumentaal erfgoed: "Het is minder ingewikkeld en moeilijk geworden"

28 juni 2018

Voor velen is het een droom. Een mooi oud pand helemaal opknappen en inrichten naar je eigen zin. Hoe ouder het pand, hoe groter de kans dat je te maken krijgt met een monumentenstatus. Waar vroeger veel particulieren zo'n avontuur aangingen, zijn het nu vooral bedrijven die zich eraan wagen.

Volgens het Nationaal Restauratiefonds in Amersfoort is dat niet voor niks. Het is namelijk steeds makkelijker om zo'n monumentaal pand onder handen te nemen. 

ERFGOED

"Tien jaar geleden reed iedereen misschien heel hard voorbij zo'n monument omdat het allemaal ingewikkeld en moeilijk was. Maar tegenwoordig zien mensen ook de toegevoegde waarde. We hebben inmiddels honderden goede voorbeelden gezien die inspireren", aldus Pierre van der Gijp van het Restauratiefonds.

Lees verder op www.rtvutrecht.nl/nieuws

lees verder...

Nieuw leven voor erfgoed

26 juni 2018

Het kabinet investeert de komende jaren 325 miljoen euro extra in erfgoed. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de komende jaren meer geld uit te trekken voor de restauratie en verduurzaming van (grote) monumenten, voor de bescherming van archeologische vindplaatsen en voor het verbeteren van de toegankelijkheid van erfgoed.

Minister Van Engelshoven: ‘Het erfgoed in Nederland staat er goed bij. Historische gebouwen zijn opgeknapt en molens zijn gerestaureerd. Duizenden vrijwilligers zijn betrokken. Nu is het tijd om een volgende stap te zetten door gebouwen nieuw leven te geven, monumenten te verduurzamen en de toegankelijkheid van historische plekken te vergroten. Door deze extra investeringen kunnen we onze monumenten doorgeven aan toekomstige generaties.’

Mee kunt u lezen op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen

lees verder...

Erfgoed beter beschermd

21 juni 2018

Natuurmonumenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaan intensiever samenwerken. Hiertoe tekenden de organisaties op 20 juni een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Natuurmonumenten is Nederlands grootste particulier erfgoedbeschermer en ziet in de RCE een onmisbare partner op het gebied van bescherming en behoud van en kennis over erfgoed.

Steeds vaker komt vanuit de maatschappij de roep om de herkenbaarheid van cultureel erfgoed te behouden en te versterken. Door samen te werken komen Natuurmonumenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beter tegemoet aan deze oproep. De samenwerking bevordert het duurzaam veiligstellen van erfgoed en de ontwikkeling ervan. 

 

Lees meer op cultureelerfgoed.nl/nieuws

lees verder...

Monumenten.nl

20 juni 2018

Op www.monumenten.nl kunt u alles lezen over waar u, als eigenaar van een monument, mee in aanraking komt of kan komen. Informatie over aankoop, financiering, restauratie, en zo verder. U vind het op deze website. Neem gerust een kijkje.

Een onderdeel is Verhalen uit de praktijk. Deze maand gaat over het landgoed Hydepark en haar monumenten. En het werk dat Monumentenwacht Utrecht voor haar en heeft gedaan. Het verhaal kunt u lezen op www.monumenten.nl/verhalen

lees verder...

Miljoenen voor restauratie monumenten

12 juni 2018

Minister Van Engelshoven trekt dit jaar €34 miljoen extra uit voor het restaureren van (grote) rijksmonumenten, voor restauratie en groot onderhoud van molens en voor de restauratie van mobiele erfgoederen. Door de investering kunnen deze monumenten doorgegeven worden aan toekomstige generaties. 

Van Engelshoven: “Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht. Het is dan ook belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers.”

 

lees verder op www.rijksoverheid.nl/actueel 

lees verder...